Èxit del V Seminari Recartografías
Visita a la formatgeria d’Almedíjar
Més de 40 persones han assistit al V Seminari de Recartografías: «Oportunitats laborals del medi rural i natural» que se va celebrar els passats dies 22 i 23 de febrer a la Universitat de València i 24 a Mas Blanco (San Agustín, Terol). Aquesta edició ha batut récords de participants ponents amb un total de tretze ponents, experts en temes molt diversos, però ttots ells lligats a la gestió ambiental i del medi rural, des de les polítiques sobre residus, al turisme rural, passant per la custòdia del territori, l’educació ambiental o les energies renovables.
La jornada començà amb la intervenció de Sergi Pérez i el funcionament de la política de gestió de residuos al consorci COR que agrupa cinc comarques de predomini rural, tot i destacant les oportunitats laborals al sector. Tot seguit Sonia Calero, de Calderona viva va explicar sense pèls a la llengua, la situació del sector de l’educació ambiental al País Valencià, amb les seues llums i ombres. Va tancar aquest primer bloc Luis del Romero, membre de Recartografías, va exposar la situació de la investigació acadèmica i no acadèmica sobre medi ambient i rural.
Intervenció de Sonia Calero, de Calderona Viva.
El segon bloc va estar dedicat al sector agrícola, forestal i de l’alimentació. Luisa Capri, estudiant en pràctiques a Recartografías de la Universidad de Morelia (Mèxic), va explicar els problemes i oportunitats del sector forestal a aquest país. Una experiència molt més propera és la que va exposar Salva Enguix: la creació d’un banc de palla a l’Albufera per a evitar els problemes derivats de la seua incineració. Va cloure el bloc la presentació de la cooperativa Som Alimentació, que va defendre un nou model de consum responsable i respectuós amb el medi ambient.
El divendres va estar dedicat en primer lloc al sector de les energies renovables. Alternacoop i Som energia van presentar els seus projectes de cooperativa d’energia com a alternativa ecològica i socialment justa a l’actual model de generació, distribució i comercialització d’energia. Per últim, Juanjo Mayans va explicar l’experiència que ha tingut Serra en la gestió de biomassa i com aquest sector també constitueix una bona oportunitat laboral al medi rural. Va tancar la sessió la presentació del projecte de cervessa artesana Zeta beers d’Alboraia.
Participants al seminari
El dissabte va ser el dia de l’eixida i va tindre com a destinació la població d’Almedíjar i el barri de Mas Blanco, a on Recartografías continua treballant per a rehabilitar els antics edificis comunitaris. La visita a Almedíjar va permetre als assistents al seminari conèixer tres projectes emprenedors de gran interés: la cooperativa Canòpia que gestiona actualment l’alberg «La Surera», l’activitat d’extracció de suro d’alcornoc de la mà d’un dels últims surers de la zona, i per últim l’experiència de la formatgeria «Los Corrales» amb una experiència de 27 anys.
De visita als alcornocals d’Almedíjar.
Com és costum, la cloenda del seminari va realitzar-se a la universitat de les Masies, a l’escola de Mas Blanco rehabilitada per Recartografías. Entre organitzadors, visitants i estudiants, van assistir més de cinquanta persones a aquest acte. Esperem que el proper seminari tinga igual d’èxit de convocatòria! Gràcies a totes!
Lo siento, debes estar conectado para publicar un comentario.