Recartografias celebra el II Curs d’estiu de la Universitat Lliure de les Masies

Recartografias celebra el II Curs d’estiu de la Universitat Lliure de les Masies

Aquesta segona edició va reunir un grup reduït de 20 persones.

Recartografías ha celebrat amb èxit de públic el II Curs d’estiu de la Universitat Lliure de les Masies entre el 6 i 9 d’agost. Aquesta és la segona edició després de la I Universitat d’estiu celebrada en 2019. El títol del curs va ser enguany «El medi rural com a oportunitat front a crisis sanitàries i emergències climàtiques». No van ser poques les dificultats i problemes per a poder organitzar un curs d’aquestes característiques. En un context de pandèmia i d’augment continuat dels casos de contagi pel coronavirus, va ser tot un desafiament programar aquesta activitat. Fins i tot pocs dies abans de començar el curs s’especulava amb la idea d’un nou confinament, idea que encara continua davant la gravetat de la situació.

El coronavirus va obligar a fer canvis substancials en el curs: treball en grups reduïts, distància social, mascareta en espais tancats i hidrogel a totes les instal·lacions. Malgrat tot, els 20 assistents al curs pogueren gaudir de quatre dies de curs en els quals es va debatre sobre despoblació i medi rural, canvi climàtic, comunitats sostenibles, autogestió, entre d’altres temes. Com ja és habitual a les activitats que organitzem a Recartografías, el curs va incloure diversos tallers pràctics: bioconstrucció, fusteria, recursos naturals i tallers domèstics.

Primer dia de la II Universitat d’Estiu

El taller de bioconstrucció va consistir en una introducció al món de la bioconstrucció amb un taller pràctic consistent en construir un terra fet ab materials naturals dins del corral de Leonila, cedit en 2020 a l’associació Recartografias en règim de custòdia del territori. L’activitat sobre fusteria va contemplar diferents activitats, com ara encordar cadires, restauració de mobiliari i tasques de pintura i acabat. El taller de recursos naturals va consistir en un passeig pels voltants de Mas Blanco per tal de reconèixer espècies botàniques d’interès, arbres monumentals, pastures i camps abandonats i altres recursos naturals que es podrien tornar a explotar de manera sostenible. Per últim el taller domèstic es va centrar en l’elaboració de sabons amb una explicació teòrica i una demostració.

Presentant les conclusions del taller sobre Economia del bé comú
Debatint sobre el futur del medi rural
Sopant a la piscina de San Agustín
Sopant a la piscina de San Agustín

A banda d’aquests tallers, també durant la II Universitat d’Estiu es van realitzar dues excursions: «Mites i llegendes de San Agustín» a l’entorn del barri de Los Mases, i un senderisme pels voltants del riu Millars, en el qual es visitaren diferents masades, barris i aldees que han estat repoblades amb neorurals. La novetat 2020 va ser la presentació de «La Masovera», una xicoteta obra de teatre escrita i dirigida per membres de Recartografías i protagonitzada pels propis assistents al curs.

Representació de l’obra de teatre
Una de les presentacions en grup

Van ser quatre dies de convivència a Mas Blanco en acampada, realitzant tallers, xerrades, debats i excursions en un context de crisi sanitària. Uns dies per a gaudir de la natura, socialitzar i desconnectar un poc de les tragèdies que ens ha portat 2020 en un marc natural incomparable com és el barri de Mas Blanco. Al llarg d’aquestes jornades es va mostrar com la vida en el medi rural, en especial per a persones joves amb un projecte de vida encara per decidir, pot ser una opció interessat per a tota persona que desitge encaminar-se cap a una transició socio-ecològica.

Una de les nits d’acampada