VI SEMINARI RECARTOGRAFÍAS: L’ECOLOGIA COM A PRÀCTICA CIUTADANA I DE TRANSFORMACIÓ SOCIAL: SEMINARI OPTIMISTA PER A TEMPS OBSCURS.
Benvinguts al web del VI Seminari Recartografías: L’ecologia com a pràctica ciutadana i de transformació social: Seminari optimista per a temps obscurs.
Els darrers anys no han estat precisament optimistes en el que respecta a la defensa del medi ambient, dels drets humans, de la igualtat de gènere o de la situació econòmica general. Malgrat l’enorme malestar ciutadà per la crisi social i econòmica de la Gran Recessió per una banda, i les cada dia més clares evidències del canvi climàtic per l’altra, les democràcies liberals europees no han donat cap pas ferm cap a una vertadera i necessària transició socioecològica cap a societats més equitatives entre rics i pobres, i més en harmonia amb la resta d’espècies del planeta. Qüestions de política ambiental com la millora de la qualitat ambiental de les ciutats, de la protecció d’espècies vulnerables, i per altra banda aspectes socials com la lluita contra la precarietat laboral, la gentrificació de centres urbans o la despoblació del medi rural no són encara avui, a la vista dels recursos dedicats, unes grans prioritats polítiques.
Aquest seminari organitzat per l’associació cultural de custòdia del territori “Recartografías”, té com a objectiu mostrar en positiu, de quina manera integrar el pensament ecològic en les nostres vides, per tal que la ciutadania interessada passe a ser part de la solució als problemes abans esmenats. Al llarg del seminari intervindran diferents persones expertes en matèries diverses com la gestió de residus, la planificació urbanística, l’aigua o l’alimentació. L’eixida de camp i la projecció de documentals buscaran mostrar com, no lluny de casa nostra s’estan realitzant accions i reflexions útils per a en primer lloc desmuntar certs mites sobre el món de l’ecologia, i en segon lloc mostrar com, malgrat que els entrebancs són enormes, sí es poden realitzar xicotetes accions que ajuden a canviar el medi ambient i la societat, fins i tot en un context polític i econòmic com l’actual, on el medi ambient continua sense figurar entre les prioritats polítiques principals.
Aquest seminari està adreçat al públic en general, però està especialment indicat per a estudiants de grau i de màster, ja que en ell es parlaran de possibles camps professionals d’estudi i especialització laboral que poden ser de gran utilitat per a qui està començant una carrera professional.
DETALLS DEL SEMINARI
Quan?: 21- 23 de febrer de 2019.
On?: Facultat de Geografia i Història, 23 de febrer eixida de camp.
Preu: 25 euros jubilats, estudiants i aturats; 35 euros públic en general.
Idioma: Valencià i castellà.
Més informació i matrícules: Envieu un correu a recartografias@gmail.com indicant el vostre nom i cognoms. Si sou estudiants caldrà adjuntar una còpia simple de la matrícula o del carnet universitari.
PROGRAMA PROVISIONAL
DIJOUS 21 DE FEBRER
16h: Presentació de les jornades a càrrec de Neus La Roca. Associació Recartografías
Bloc I: Ecologia i ciutat
16:15h: La ciutat sostenible. Llums i ombres. Carme Melo, Associació Recartografías.
16:35h: Ser ecològic en l’era digital. Luis del Romero, Associació Recartografías.
16:55h: Sobirania energètica a València. Daniela Górriz, Universitat de València.
17:15h: Balanç de les polítiques de mobilitat sostenible a València. Antonio Carrilero, Per l’Horta.
17:35h. Debat amb els ponents.
18:00h: Descans
Bloc II: Ecologia i medi rural
18:30h: Documental: “Carrícola, poble en transició”.
.DIVENDRES 22 DE FEBRER
Bloc III: Alimentació i aigua ecològiques
16:00h Alimentació ecològica. Mites i realitats. Francesca Kone, SPG Ecollaures.
16:30h El problema de l’aigua potable. Francesc La Roca, Universitat de València.
17:00h Descans
Bloc IV: Ecologia de la gestió de residus
17:30h Taula rodona: La difícil transició cap al residu zero. Participants: Sergi Pérez, gerent del consorci de residus COR-V5; Jaume Fons, consultor de CIMAS. Modera: Laura Lara, Associació Recartografías.
18:30h Vi d’honor i cata de cervesses.
DISSABTE 23: EXCURSIÓ
9:00h Eixida des de la Facultat de Geografia i Història de la UV. (Av. Blasco Ibáñez 28)
10:00h Arribada a Olba (Terol). Xerrada amb associacions: L’ecologia com a pràctica ciutadana a Olba.
12:30h Arribada a Mas Blanco
Xerrada: Recuperació d’arquitectura popular rural mitjançant bioconstrucció: el cas de Mas Blanco. Antonio Valera, Associació Recartografías.
14:00h Dinar a Mas Blanco
15:00h Visita al Museu de les Masies i de la Memòria Rural
17:00h Tornada a València
PLACES LIMITADES!!
yo quiero apuntarme solo a la excursión.es posible?
Hola Eva:
Gracias por tu interés en la excursión. Te contestamos vía email, ya que también nos has contactado por esa vía. Saludos!
Me parece interesantísimo el seminario. Espero poder participar
Muchas gracias por tu interés. ¡Esperamos poder contar contigo! Hemos contactado contigo por correo electrónico. Un saludo.
Hola buenas. ¿Quedan plazas para el seminario? yo y otra persona nos queremos apuntar. Yo soy estudiante de la universidad del grado de Sociología y la otra persona está actualmente en paro. Espero respuesta, muchas gracias.
Hola Estela:
Sí, quedan plazas. Te hemos contestado al correo que nos has enviado, con la información. Un saludo y quedamos a la espera de tus noticias 😉
También me interesa!