Èxit del V Seminari Recartografías

IMG_20180224_120441Visita a la formatgeria d’Almedíjar

Més de 40 persones han assistit al V Seminari de Recartografías: «Oportunitats laborals del medi rural i natural» que se va celebrar els passats dies 22 i 23 de febrer a la Universitat de València i 24 a Mas Blanco (San Agustín, Terol). Aquesta edició ha batut récords de participants ponents amb un total de tretze ponents, experts en temes molt diversos, però ttots ells lligats a la gestió ambiental i del medi rural, des de les polítiques sobre residus, al turisme rural, passant per la custòdia del territori, l’educació ambiental o les energies renovables.

La jornada començà amb la intervenció de Sergi Pérez i el funcionament de la política de gestió de residuos al consorci COR que agrupa cinc comarques de predomini rural, tot i destacant les oportunitats laborals al sector. Tot seguit Sonia Calero, de Calderona viva va explicar sense pèls a la llengua, la situació del sector de l’educació ambiental al País Valencià, amb les seues llums i ombres. Va tancar aquest primer bloc Luis del Romero, membre de Recartografías, va exposar la situació de la investigació acadèmica i no acadèmica sobre medi ambient i rural.

IMG_20180222_165329Intervenció de Sonia Calero, de Calderona Viva.

El segon bloc va estar dedicat al sector agrícola, forestal i de l’alimentació. Luisa Capri, estudiant en pràctiques a Recartografías de la Universidad de Morelia (Mèxic), va explicar els problemes i oportunitats del sector forestal a aquest país. Una experiència molt més propera és la que va exposar Salva Enguix: la creació d’un banc de palla a l’Albufera per a evitar els problemes derivats de la seua incineració. Va cloure el bloc la presentació de la cooperativa Som Alimentació, que va defendre un nou model de consum responsable i respectuós amb el medi ambient.

El divendres va estar dedicat en primer lloc al sector de les energies renovables. Alternacoop i Som energia van presentar els seus projectes de cooperativa d’energia com a alternativa ecològica i socialment justa a l’actual model de generació, distribució i comercialització d’energia. Per últim, Juanjo Mayans va explicar l’experiència que ha tingut Serra en la gestió de biomassa i com aquest sector també constitueix una bona oportunitat laboral al medi rural. Va tancar la sessió la presentació del projecte de cervessa artesana Zeta beers d’Alboraia.

IMG_20180223_164334

Participants al seminari

El dissabte va ser el dia de l’eixida i va tindre com a destinació la població d’Almedíjar i el barri de Mas Blanco, a on Recartografías continua treballant per a rehabilitar els antics edificis comunitaris. La visita a Almedíjar va permetre als assistents al seminari conèixer tres projectes emprenedors de gran interés: la cooperativa Canòpia que gestiona actualment l’alberg «La Surera», l’activitat d’extracció de suro d’alcornoc de la mà d’un dels últims surers de la zona, i per últim l’experiència de la formatgeria «Los Corrales» amb una experiència de 27 anys.

IMG_20180224_105221De visita als alcornocals d’Almedíjar.

Com és costum, la cloenda del seminari va realitzar-se a la universitat de les Masies, a l’escola de Mas Blanco rehabilitada per Recartografías. Entre organitzadors, visitants i estudiants, van assistir més de cinquanta persones a aquest acte. Esperem que el proper seminari tinga igual d’èxit de convocatòria! Gràcies a totes!